Wednesday, 28 September 2016

RESEPI TIRAMISU

RESEPI TIRAMISU

Image result for resepi tiramisu lady finger

Bahan-bahan 
Biskut Lady Finger @ Tiramisu 
250ml whipping cream
250g cream cheese
1/2 cawan gula castor
serbuk koko secukupnya
Sesudu nescafe / kopi / milo / mocca - mana-mana yang berkenan
Air - untuk bancuh nescafe


Cara-cara nak buat

1.  Campurkan whipping cream + cream cheese + gula castor. Putar dengan kelajuan paling perlahan dulu kalau laju terus alamat terperciklah ke muka sendiri. Dah stabil tu, putar la laju-laju sampai kembang. Dah siap, ketepikan dulu

2. Bancuh nescafe tanpa gula. Celupkan biskut ke dalam nescafe, jangan lama-lama nanti biskutnya lembik dan hancur di dalam nescafe. Kena celup terus keluarkan. 

Cara paling selamat, susun je terus biskut dalam bekas. Lepas tu percik-percikkan air nescafe tu sampai sebati. Kalau nak mudah gunalah bekas segi empat. 

Dah siap percik-percik nescafe, letak adunan cream cheese tadi di atasnya. Kemudian letak lagi biskut, percikkan nescafe, letak lagi cream cheese.

3. Boleh masukkan dalam peti sejuk kejap sebelum tabur serbuk koko di atasnya. Nak tabur terus pun boleh tapi nanti serbuk koko tu meresap dalam cream cheese. Jadi tak berapa best.

4. Agak-agak cream cheese dah keras sikit bolehlah taburkan serbuk koko di atasnya. Disarankan gunalan penapis supaya serbuk koko itu tidak berketul-ketul dan sememeh. Taburkan sesuka hati anda, tapi jangan la melampau banyaknya, pahit pula kang. 


No comments:

Post a Comment