Tuesday, 23 August 2016

RESEPI BISKUT SUSU

BISKUT SUSU


Bahan-bahan ( satu adunan boleh dpt hampir 100 biji )

  • 250grm tepung jagung
  • 1 tin susu pekat manis (yang kecik jgn abiskan)
  • 1 sudu baking powder
  • butter /marjerin untuk uli tepung
  • perwarna -ikut suka

Cara-cara

  1. Gaulkan tepung + susu>dalam sebuah bekas,tuangkan tepung..kemudian baru tuang susu pekat sedikit demi sedikit sambil digaul dengan sudu.
  2. Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .>bila dah nak jadi doh baru uli dengan tangan..jadi tak ada masalah melekit..
  3. Bahagian doh kepada dua bahagian - satu letak warna merah or warna yang disukai
  4. Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
  5. Perhatian: Biskut nie amat lembut dan cair didalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk betol baru alihkan..
Ini yang dimaksudkan dalam cara no 1 dan 2..lepas dah nampak susu dan tepung dah bergaul gini di sinilah perlunya marjerin untuk menjadikannya doh..
Bila dah jadi doh..boleh laa warnakan dan bentuk ikut suka..sue buat bentuk bulat/leper sikit dan tekan dengan garfu untuk membentuk garisan..
Biskut nih perisa susu..nama pun biskut susu..hehee..ia gebu n agak rapuh juga.. Cair di mulut.
tapi yang sue nak ketengahkan nih bukan rasa biskut nih,tapi part nak menguli tuh jer..
Penggemar biskut susu nih boleh laa try yer..yang dah mencuba dan tak jadi tuh jangan putus asa...
Kadang2 yang bagi resepi susah nak explain macam mana nak bagi sukatan bahan dengan tepat..

P/s: Harap jika kawan2 lain ada cadangan boleh laa diutarakan yer.. sue pun amatur juga nih..rasanya kalo tambah susu tepung best gak kan..heh

No comments:

Post a Comment