Wednesday, 24 August 2016

RESEPI NO BAKE BLUEBERRY CHEESE CAKE

NO BAKE BLUEBERRY CHEESE CAKE 

Bahan-bahan 

(loyang bulat 8") 


Bahan-bahan A 
250 gm biskut mudah hadam(merie or etc) Akak guna Oreo! 
125 gm mentega tanpa garam 

Bahan-bahan B 
200 ml krim putar(whipping cream) 
250 gm krim keju 
165 gm gula kastor ( Akak guna 125 gm gula halus) 
1 sudu besar jus lemon 

Bahan-bahan C 
15 gm gelatin halal 
100ml air 
>> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 min 

Topping Blueberry 
topping secukupnya 

Cara-cara:- (ini untuk buat base) 
Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk. 
Sediakan loyang bulat 8in. (8 " spring foam) 
Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata. 
Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat. 
Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras. 

Cara-cara untuk prepare cheese cake fillings : 
Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu. Ketepikan. 
Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati. 
Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk. 
Keluarkan adunan biskut dlm peti ais. Tuangkan adunan krim cheese tadi ke atas adunan biskut. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 2-3 jam. 
Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan. 
Tuangkan kuah topping hingga habis. (Akak guna blueberry topping dari tin jer....just double boil sekejap then simbah jer atas kek tu!)Sejukkan semula. Potong dan hidangkan. 

No comments:

Post a Comment