Wednesday, 29 June 2016

RESEPI SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI

Assalamualaikum..

Salam 24 Ramadhan..sekejap je rasa nak habis bulan Ramadhan dah..seminggu je lagi nak beraya tapi ummie langsung xde persiapan raya lagi..baju satu pun tak beli lagi..sama je macam tahun2 sebelum ni..semua beli last minit..hihi

Hari ni ummie nak share menu berbuka semalam..kalau buat sambal udang rasa macam tak lengkap je kalau tak ada petai..jom kita tengok resepi ringkas Sambal Tumis Udang dengan Petai ni..


SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI

Bahan-bahan
Udang
5 ulas bawang merah -blend/tumbuk
3 ulas bawang putih -blend/tumbuk
1 ulas bawang besar - hiris bulat
3 sudu besar cili giling
1 asam keping (boleh juga guna air asam jawa)
Garam
Gula

Cara memasak 

Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih yang ditumbuk. Kemudian masukkan cili giling. Tumis sehingga cili benar benar masak.

Masukkan sedikit gula dan dikacau lagi. Masukkan sedikit air,bawang besar dan petai. Apabila petai agak lembut, masukkan udang dan dikacau rata sehingga udang masak.

Masukkan garam dan asam keping. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dari dapur




nota kaki: Sambal udang dengan petai ni makan dengan nasi panas memang tak pandang kiri kanan dah..

No comments:

Post a Comment